Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Regeringen vill ha hemlig avlyssning

Publicerat torsdag 26 augusti 2004 kl 05.00
Kan avlyssnas.

Regeringen går vidare med sina planer på att tillåta hemlig övervakning mot personer i förebyggande syfte. Nu har den förre Palmeåklagaren Solveig Riberdahl fått i uppdrag att presentera ett lagförslag om nio månader.

För att någon i dag ska kunna bli utsatt för hemlig telefonavlyssning eller kameraövervakning måste han eller hon vara misstänkt för att ha begått ett brott.

I våras berättade justitieminister Thomas Bodström att han vill göra det möjligt också med preventiv övervakning, alltså övervakning av personer som kan misstänkas komma att begå ett brott men som ännu inte gjort det.

Nu går regeringen vidare med dessa planer.

Nio månader på sig
Före detta biträdande riksåklagaren Solveig Riberdahl får nio månader på sig att presentera ett förslag på lagstiftning.

Enligt justitiedepartementets direktiv handlar det i första hand om att ge säkerhetspolisen möjlighet att förebygga och förhindra terrorbrott och brott mot rikets säkerhet.

Men dörren lämnas också öppen för att ge den vanliga polisen möjlighet till preventiv avlyssning och övervakning.

I den stora utredningen av polisens övervakning och registrering av misstänkta kommunister under 60- 70- och 80-talen visade det sig att polisen i stor utsträckning använde sig av en gummiparagraf i lagen om brott mot olovlig kårverksamhet för att kunna ägna sig åt preventiv övervakning.

Kritisk från advokater
Sedan dess har polisen vid flera olika tillfällen framfört önskemål om att få lagligt stöd för detta.

Advokatsamfundet och justitieombudsmannen har däremot uttryckt stor skepsis till idén.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".