Fler turistföretag vill ekomärkas

Antalet ekoturistföretag har femfaldigats sedan en särskild kvalitetsmärkning ”Naturens bästa” lanserades för två år sedan. Första året fanns tolv godkända företag, i dag finns ett sextiotal och många fler är ute efter märkningen.

”Naturens bästa” ges till företag efter noggrann prövning av Ekoturismföreningen, Naturskyddsföreningen och Svenska Turistrådet.

Ammarnäs i södra Lappland har bara två hundra invånare men fyra ekomärkta turistföretag.

Bodil Johansson Vollan driver Ammarnäs fiskecentrum tillsammans med sin man Ulf.

– Alla känner det nog som en styrka, även de företag som inte är med. Men de känner sig delaktiga i det och jag tror de vill jobba efter samma tanke, även om de inte provat att bli märkta.

– Märkningen gör att man känner sig stark, man känner att man gör rätt, säger Bodil Johansson Vollan.

Ekoturismen viktig
För att kunna överleva i Ammarnäs har alla företagare, markägare och renägare planer på att gå ihop och gemensamt driva utvecklingen i byn.

Ekoturismen spelar en viktig roll. Alla ska se till byns bästa och tillsammans lösa frågor om allt från dåliga kommunikationer till var det går att köpa miljövänligt bränsle till skotrarna.

Respekt från gästerna
Även om inte turisterna inte söker sig till Ammarnäs för omtanken av naturen så kommer de upptäcka att den är viktig, menar Bodil Johansson Vollan.

– Man märker respekten från gäster som kommer. Fiskare är ett speciellt släkte, de åker dit fisken finns inte efter ekomärkningar. men när de är på plats är det väldigt positivt.

Fiskarna har tagit till sig budskapet. Varje kväll i sex veckor fiskar Magnus Eriksson från Södertälje öring, men inte en enda hamnar i stekpannan.

– Vi släpper tillbaks allting i den mån vi kan. Jag köper hellre fiskpinnar, det känns mer riktigt.

Ingrid Engstedt Edfast, Ekot i Umeå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".