Nej till stängning av Ignalina

I Litauen har president Valdas Adamkus överraskande motsatt sig att landet stänger det omdebatterade kärnkraftverket Ignalina. Ignalina som är av samma typ som det havererade Tjenobyl-kraftverket anses vara ett miljöhot.
Det är EU som driver på frågan om stängning av kärnkraftverket i Ignalina och EU-kandidaten Litauen har redan lovat stänga en reaktor år 2005 och EU väntar sig att den andra reaktorn stängs senast 2009. Och hittills har den litauiska regeringen tyckts arbeta efter det tidsschemat. Men nu vill president Valdas Adamkus riva sönder tidtabellen. Han avvisar påtryckningarna från EU och säger att kärnkraft är framtidens energikälla och Litauen måste se till sina egna energibehov. Valdas Adamkus pekar också på att flera EU-länder i närområdet, till exempel Sverige och Tyskland, också har kärnkraftverk som går för fullt och i Finland diskuterar man till och med utbyggnad av kärnkraften. Problemet med de båda kärnreaktorerna i Ignalina är att de är av samma typ som reaktorn i Tjernobyl. De anses inte uppfylla högt ställda säkerhetskrav.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista