Islänningarna vill jobba mer

Mer arbete för samma lön diskuteras just nu i flera europeiska länder vilket väcker protester bland anställda och fack. På Island ligger arbetstiden redan på omkring 43 timmar i veckan och många vill helst arbeta mer.

Till exempel slog butiksanställda bakut när de fick ett avtal om kortare arbetstider, enligt Gudrun Helga Sigurdardottir, som är ekonomijournalist i Reykjavik.

– Enligt löneavtalen skulle man ha kortare arbetstid men efter förhandlingarna förlängdes arbetstiden för att folk ville jobba längre, säger Gudrun Helga Sigurdardottir.

Frankrike kan höja
I Frankrike kräver många att arbetstiden ska höjas från 35 till 40 timmar i veckan. Också i Tyskland trycker näringslivet på för att de anställda ska arbeta mer.

På Island börjar många jobba extra redan i 12-årsåldern. Sedan när de fått fast arbete blir arbetsveckorna långa, många jobbar extra på andra jobb, och pensionsåldern är 67 år.

Vanligt jobba till 70
Men det är vanligt att fortsätta jobba till 70 också. Det här är något som beror på gamla traditioner menar Gudrun Helga Sigurdardottir.

– Det är det som gäller här på Island. Det är starkt i vårt samhälle att man ska arbeta mycket.

Men det är inte bara traditionen som får de 300 000 islänningarna att jobba så mycket. De vill tjäna pengar också för att köpa bilar, båtar och bostäder. Och för att betala tillbaka på sina lån, för många islänningar har stora skulder, berättar Gudrun Helga Sigurdardottir.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".