Fridlyst nipsippa skyddas på Gotland

Den fridlysta nipsippan ska nu skyddas på Gotland. Regeringen har beslutat att stoppa en planerad kalkbrytning vid Slite för att freda blomman.

Efter lång kamp är det nu klart att den fridlysta nipsippan ska skyddas. Regeringen har beslutat att 55 hektar av företaget Cementas mark på File hajdar i Slite på Gotland ska ingå i Natura 2000 för att sippan ska fredas.

50 000 nipsippor
Inom området vid Slite finns 50 000 nipsippor och det är hela 90 procent av hela Sveriges bestånd av sippan.

Magnus Martinsson vid länsstyrelsen på Gotland är nöjd.

– Det innebär att vi har lyckats med det uppdrag som vi har fått av regeringen, nämligen att föreslå File hajdar till Natura 2000. Det här betyder att norra Europas största förekomst av nipsippa nu är skyddad, säger han.

Cementa vill bryta kalk
Cementa har planerat att bryta kalk i området, och nu går företaget miste om ungefär 10 procent av brytområdet, säger Kerstin Nyberg, miljöansvarig på Cementa.

– Det betyder väl på sikt att vi får större osäkerhet hur det kommer se ut för oss vid nästa täkttillståndsansökan om åtta år. Det betyder också att när det kommer till investeringar vet vi inte hur vårt modersbolag kommer reagera när ungefär 20 års produktion av cement bara försvinner så där på ett bräde. Från File hajdar fick vi vår råvarutillgång, och utan råvara kan vi inte göra cement, så enkelt är det, säger Kerstin Nyberg, miljöansvarig på Cementa.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Lasse Eskelind, SR Gotland
lars.eskelind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".