Reepalu välkomnar förslag om styrning av asylsökandes boende

Migrationsministern kommer inom kort att lägga fram ett lagförslag som går ut på att kraftigt sänka bidragen till asylsökande personer som inte vill bo i Migrationsverkets bostäder. Förslaget välkomnas av kommunalrådet i Malmö.

– För det första är begreppet eget boende djupt felaktigt. Ur Malmös perspektiv har de här människorna inte eget boende utan de bor inneboende, trångt och till en familj på fem, sex personer kanske det kommer ytterligare en familj på fem, sex personer som får bo tillsammans i en trerumslägenhet.

– Det är en orimlig situation som tyvärr många personer försatts i på grund av den här reformen som kallades eget boende av den regering som införde den 1994, säger Ilmar Reepalu.

För tio år sen kom stora grupper av asylsökande personer till Sverige och Migrationsverket hade svårt att hitta boende till alla. Sedan dess får den som själv hittar ett boende, ofta hos en släkting eller bekant, bidrag till det boendet.

Segregerande system
Men systemet har lett till segregation, menar Ilmar Reepalu i Malmö och hans partifrände, kommunalrådet Göran Johansson i Göteborg.

De menar att bidragssporren är en orsak till att många asylsökande söker sig till samma platser, till exempel Rosengård i Malmö, Rinkeby i Stockholm och Bergsjön i Göteborg, som sedan inte har kunnat ta emot de stora grupperna på ett bra sätt.

”Bara ett sätt att spara pengar”
Om Migrationsminister Barbro Holmbergs förslag går genom i riksdagen kommer staten att kunna styra var i landet asylsökande personer bor medan de väntar på besked om de ska få stanna i Sverige eller inte.

Men Anita Dorazio, ordförande i Asylkommittén i Stockholm, är djupt kritisk till förslaget. Enligt henne är det här ännu ett sätt att spara pengar och syftet är att samla asylsökande personer i flyktingförläggningar så att de är lättare att hämta vid eventuella avvisningar.

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".