Lagförslag hotar vårdföretag

Regeringens förslag om en stopplag mot vinstdrivande privat sjukvård hotar vårdföretaget Capio, som driver sjukhusen Lundby i Göteborg och S:t Göran i Stockholm.

Ann Sofi Lodin på Capio Norden, hoppas att förslaget stoppas.

– Det finns något som heter proportionalitetsprincipen som säger att man får inte ställa orimliga krav vid upphandlingar och man lyfter också näringsfriheten som argument.

Vilket av de här argumenten tror du är starkast?

– Jag tror det här med att man diskriminerar vissa företag från att få lägga anbud på en verksamhet, säger Ann Sofi Lodin.

Kritiska reaktioner
Socialdepartementet lade fram sin promemoria om ett stopp för vinstdrivande vårdföretag kvällen innan midsommarafton. Remissinstanserna har haft sommaren på sig. De ska lämna sina svar senast på tisdag.

Hittills har flera reaktioner varit kritiska, bland annat Konkurrensverket, som menar att en stopplag skulle göra konkurrensen sämre och kostnaderna högre när landstingen handlar upp vård.

Landstinget sparade 95 miljoner
S:t Görans sjukhus har gjort en vinst på omkring 30 miljoner kronor per år. Socialdepartementet menar att vinstdrivande företag gör vården sämre och kostnaderna högre.

Men det håller Ann Sofi Lodin inte med om.

– Det är helt fel. Det blir inte dyrare, det blir billigare och det har vi visat flera gånger. På S:t Görans sjukhus är vården 10 procent billigare än på andra sjukhus i Stockholm. På Lundby sjukhus i Göteborg är motsvarande siffra 20 procent. Landstinget sparade 95 miljoner kronor förra året på att köpa vård från S:t Göran istället för från andra sjukhus.

Hur uppfattar du att socialdepartementet har grundat sitt ställningstagande i den här frågan?

– Vi frågar oss det, eftersom vi ser bristen på sakargument i promemorian. Vi ser det här som en rent politisk ideologisk fråga och tror att det är någon form av rädsla för vad som skulle kunna inträffa i framtiden, säger Ann Sofi Lodin, affärsområdeschef för Capio Norden.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".