Starkt Kina tar ton mot skuldtyngt USA

1:49 min

USA:s skuldberg växer, men i Kina är läget det omvända, där finns överskott att investera. Det största beloppet har Kina investerat i USA:s statspapper. Frågan är vad det innebär för maktbalansen mellan de två supermakterna? 

Hubert Fromlet, professor vid Handelshögskolan Jönköping, ser ett Kina som skyddar sin investering.

– Kineserna kan se till, och har gjort det hittills, att amerikanerna relativt smidigt kan finansiera sitt underskott och att det finns tillräckligt med pengar som USA behöver för att finansiera sina utgifter, säger han till Ekot. 

Drygt 1 200 miljarder dollar är USA skyldigt Kina. Så mycket har alltså Kina investerat i amerikanska statspapper. Det är 8 procent av USA: s statsskuld och till exempel nästan två gånger kostnaden för USA:s militär under 2010. 

Japan och Storbritannien är tvåa respektive trea på listan över USA:s största långivare. Kinas lån till USA utgör den största delen av den kinesiska valutareserven.

Det gör att de två jättarna har ett ömsesidigt beroende, dels på grund av lånet, men också eftersom USA är Kinas största exportmarknad.

Kina har därför inget intresse av ett ekonomiskt försvagat USA. Däremot har Kina valt att sprida riskerna och investeringarna i Euroområdets statspapper ökar. Klas Eklund, seniorekonom hos SEB, ser även andra strategier. 

– Kina som nation, inte bara valutareserven utan också kinesiska företag och investeringsfonder, kommer att köpa mycket mer av andra typer av värdepapper, framför allt aktier, företag och råvaror. Kina kommer att bli en väldigt aktiv investerare runt om i världen och mycket mer aktiv i att skaffa sig inflytande, säger han. 

Att Kina får mer inflytande märks bland annat i tonen när kinesiska politiker talar om USA:s budgetunderskott.

– Kina har börjat banna och förmana USA, det är alltså väldigt ombytta roller om man jämför med för femton år sedan under Asienkrisen, då USA talade om för resten av världen hur den skulle uppföra sig. Nu är det Kina som viftar med pekfingret, konstaterar Klas Eklund.

Mattias Dellert

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista