Dålig stadsmiljö skapar olyckor i trafiken

Dålig trafikplanering ligger bakom många dödsolyckor med lastbilar inne i svenska städer, visar en ny studie från Vägverket. På fyra år har till exempel 13 människor dött av backande varutransporter och sopbilar.

Många stadskärnor är helt enkelt inte byggda för den tunga trafiken, säger Per Wenner på Vägverket.

– De nyare miljöerna som är byggda på senare år är bättre planerade. Men i äldre tätortsmiljöer är ju miljön skapad väldigt långt tillbaka i tiden, säger Per Wenner.

Vägverket har gått igenom samtliga 82 dödsolyckor i svenska tätorter sen 1997 där lastbilar varit inblandade. Tvärtemot vad man kan tro så har de flesta olyckorna skett i dagsljus, med bra väglag och låga farter.

Det är helt enkelt miljön som inte är anpassad för dagens tunga trafik, det är trångt och bökigt för till exempel varutransporter och sopbilar som tvingas åka upp på gångvägar eller backa på trånga gator och inte minst äldre som kanske hör eller ser dåligt är då extra utsatta. Det visar sig att många av dödsoffren är just äldre personer.

Vägverkets utredare är själva förvånade över resultatet och efterlyser nu en rad åtgärder, till exempel bättre tekniska lösningar på lastbilar som fler backspeglar och kameror, men också att miljön byggs säkrare där det går.

– Det kan vara svårt att göra så mycket åt miljön i tätorter, för det är trånga utrymmen och svårt att bygga så att man kan hantera det.

– Man måste kanske titta på flera olika lösningar, till exempel att i mindre grad ha de stora fordonen in i tätortsmiljöer, att ha mindre fordon lastade på ett annat sätt, kanske andra tider på dygnet när det inte är så mycket annan trafik på gång. En rad sådana åtgärder, anser Per Wenner på Vägverket.

Daniel Rundqvist, Jönköping
 daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".