Höjd beredskap i Ryssland - svenskar varnas

I Ryssland fortsätter oklarheterna kring flygolyckorna som dödade 89 människor. Beredskapen har höjts i hela Ryssland och svenska ambassaden har gått ut med en varning till alla sina medborgare i Ryssland.

Huvudteorin är att det var ett terrordåd.

– Det verkar som om det var en explosion i luften, men allt har gått så snabbt att det troligen inte går att få några svar från planens svarta lådor, förklarade Vladimir Jakovlev, presidentsändebud i södra Ryssland, när han besökte olycksplatsen i Rostovregionen.

Enligt presidents man är huvudteorin att det var ett terrordåd, en utsaga som går stick i stäv med tidigare officiella uppgifter från bland annat säkerhetstjänsten.

Oklart om svarta lådorna
Jakovlevs uppfattning att de svarta lådorna slagits ut och inte innehåller någon information förvånade andra i den kommission som ska utreda dubbelolyckorna.

Att dechiffrera informationen kommer ta lång tid sa dessutom transportministern under dagen.

Om bara tre dagar är det presidentval i Tjetjenien. Valet kopplas i rysk press ihop med flygolyckorna.

Varnar svenskar
För ovanlighetens skull har den svenska ambassaden skickat ut maningar till alla boende i Ryssland att iaktta extra försiktighet de närmaste dagarna och undvika allmänna platser.

Ett klart tecken på att risken för attentat ökat.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista