Burhöns i väntan på slakt.

Höns i bur ska ut i år

Trots att det är förbjudet hålls fortfarande 700 000 höns i kala och oinredda burar. Men enligt den nyinrättade Djurskyddsmyndigheten är dagarna räknade för de producenter som trotsar lagstiftningen.

Ett klarare rättsläge gör att de gamla burarna kommer att försvinna, säger generaldirektör Matz Hammarström.

– Det kommer upp flera ärenden från september där vi hoppas att det nya, klarare rättsläget ska göra att det blir lättare att fälla så att de blir tvungna att upphöra med den här verksamheten, säger han.

Mer muskulösa höns
Det finns 5,5 miljoner burhöns i Sverige, av dem är det 700 000 som fortfarande sitter i oinredda burar trots att man vet att höns i inredda burar eller i frigående system mår mycket bättre.

Kristina Odén är etolog och förbundet Djurens Rätts expert.

– De får bättre muskler, de får inte fettlever och får mindre tumörer och inga förväxta klor och så vidare, säger hon.

Miss orsaken
Anledningen till att många äggproducenter kunnat fortsätta ha höns i kala och oinredda burar, trots att de förbjöds 1997, är att Sverige glömde anmäla lagändringen till EU och därmed uppstod ett oklart rättsläge.

Men misstaget har rättats till och sedan april förra året är lagstiftningen glasklar, menar Djurskyddsmyndighetens generaldirektör Matz Hammarström.

Djurskyddsmyndigheten överväger nu tillsammans med Livsmedelsverket också andra möjligheter att komma åt äggproducenter som trotsar lagstiftningen som bland annat möjligheten att förbjuda försäljningen av ägg producerade i oinredda burar.

Frågan är då när den sista hönan får lämna sin kala och oinredda bur.

– Vår målsättning är att klara ut det här i år. Om vi inte fått ut alla till dess ska vi åtminstone sätta ett slutdatum en liten bit in på 2005 när vi säger att då ska det vara slut på värphöns i bur i Sverige, säger Matz Hammarström.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista