Katastrof hotar Afrika i spåren av aids

Många länder i södra Afrika står inför en medicinsk, social och ekonomisk katastrof om inget händer med hiv/aids-situationen.

Några åtgärder har haft effekt, men det är inte tillräckligt, säger Lennart Hjelmåker, Sveriges specielle aids-ambassadör som deltar i det pågående internationella mötet om bistånd och aids i Härnösand.

– Det faktum att det rört sig på många olika håll tror jag är för att man har insett att samhällen och strukturer håller på att slås sönder. Det är kanske inte i första hand i omtanke om individen, för individen har alltid lidit, men nu när vi ser hur strukturer faller sönder och hur det blir luckor i familjer, i byar, i företag och i hela system, tror jag att världen är beredd att göra mer, säger han.

Lennart Hjelmåker utsågs av regeringen förra året till en av världens fyra aids-ambassadörer. Han ser sig själv som en aktivist med uppdrag att öka medvetenheten om sjukdomen.

Insatserna har inte räckt
Men även om han för det mesta bemöts positivt så har insatserna mot den globala epidemin hittills inte alls svarat mot behoven. Visst har världen genomlevt många stora farsoter men aidsepidemin skiljer sig från de andra.

– Jag tror att den stora skillnaden jämfört med andra farsoter eller epedemier är att det drabbar de produktiva åldrarna. Det här är utbildade människor som ska delta i produktionen och tillverkningen och föra länderna framåt. Det är de som försvinner, säger han.

Många menar att Sida:s engagemang varit alltför svagt och i regeringens regleringsbrev till Sida får organisationen en direkt uppmaning att satsa mer på aidsfrågorna. Något som Lennart Hjelmåker välkomnar.

Man måste satsa på de unga
Det som bland annat behövs är satsningar på de unga anser han. En ung människa i södra Afrika löper en överhängande risk att smittas av hiv någon gång under sin livstid.

– Om inte något dramatisk händer så är risken för en ungdom i Kenya att drabbas idag 50 procent, i Zambia 60 till 70 procent och i Botswana kanske 70 till 80 procent. Det är väldigt mörka siffor och det är ju det här som gör att Sverige vill göra mer och det är därför världen måste göra mer, säger Lennart Hjelmåker, Sveriges aids-ambassadör.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista