V avfärdar förslag om sänkta skatter

Vänsterpartiet avfärdar regeringens förslag om sänkta skatter för höginkomsttagare i förhandlingarna om nästa års statsbudget. I det motbud som vänsterpartiet lämnade till regeringen på torsdagskvällen är det istället låginkomsttagarna som gynnas.

Vänsterpartiets svar till regeringen är att istället sänka skatten genom höjda grundavdrag för de som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden nästa år, erfar Ekot.

Det ska ske så att de som tjänar minst får mer. I genomsnitt skulle förslaget ge en knapp tusenlapp mer om året. Det skulle kosta stadskassan 4 miljarder kronor.

”Snedvriden fördelning”
Vänsterpartiet menar att regeringen istället vill gynna dem som redan har mest. Bland annat genom att höja fribeloppen i förmögenhetsskatten till 2 miljoner per person, och 2-4 miljoner för dem med gemensam inkomst. Att därtill helt ta bort arvs- och gåvoskatten ger snedvriden fördelning.

Att regeringen dessutom vill sänka skatten för alla genom att kompensera för sista steget i egenavgiften till pensionssystemet, ger en ytterligare orättvisa menar vänsterpartiet.

Vänsterpartiet har låtit riksdagens utredningstjänst RUT göra en analys av hur en sådan skattesänkning slår. Den visar att hälften av pengarna tillfaller de 30 procent som tjänar mest, vilka då som vänsterpartiet vill understryka oftast är män.

De fyra miljarder vänsterpartiet vill sänka skatten för låginkomsttagare med ingår också i partiets förslag till grön skatteväxling.

Straffavgift för stadsjeepar
Därför vill de höja dieselskatten med 25 öre nästa år och införa en straffavgift för stadsjeepar och andra bilar som slukar bensin. Det skulle tillsammans ge en dryg miljard och de två förslagen ligger ju i linje med vad miljöpartiet också vill.

Vänsterpartiet vill också införa en skatt på avfallsförbränning. Vänsterpartiet menar också att inkomsterna från gröna el-certifikat på 2,5 miljard och uppräkningen av energiskatten på 1 miljard per år bör räknas in i den gröna skatteväxlingen.

Vad regeringen anser om vänsterpartiet motbud återstår att se under budgetförhandlingarna under fredagen.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".