Partiledarna ska ses hemma hos Maud Olofsson.

De borgerliga smider planer inför valet

På måndag träffas de fyra borgerliga partiledarna hemma hos centerledaren Maud Olofsson i Robertsfors i Västerbotten för att smida planer inför valet 2006.

För nu ska väljarna få se att ett borgerligt alternativ är möjligt, säger Maud Olofsson.

– Vi visar för människorna i Sverige att vi är på fel väg i Sverige, skafferiet är tomt, trygghetssystemen är hotade om det inte sker en förändring, säger hon.

Socialdemokraterna är förstås huvudfienden. Ambitionen är att utmåla den sittande regeringen som trött och sliten och sig själv som det pigga alternativet.

– Det vi ska visa på är att det går att göra det här på ett annat sätt. Vi kan ha tryggare vård, bra lärare och poliser i hela landet, vi måste bara prioritera våra resurser lite bättre, säger Maud Olofsson.

Arbetsgrupper
Vid mötet nästa vecka kommer de fyra partierna att bilda arbetsgrupper inom olika sakområden för att samordna politiken, något som också gjordes också inför förra valet.

Men nu säger sig de borgerliga politikerna tro på större framgång och lyfter fram några frågor där partierna närmat sig varandra.

Familjepolitiken, där centern och kristdemokraterna i dag inte på samma sätt som tidigare vill ha ett vårdnadsbidrag, och skattepolitiken, där moderaterna gjort radikala omprövningar och dämpat sina ambitioner.

Oenigheter
Men fortfarande finns områden där partierna är oeniga: moderaterna vill sänka biståndet --folkpartiet vill höja det. Moderaterna och folkpartiet vill sänka alkoholskatten – kristdemokraterna däremot vill utmana EU och återinföra de gamla införselreglerna.

Centerpartiet vill avveckla kärnkraften medan folkpartiet vill bygga ut.

Måste visa enighet
Folkpartiets ledare Lars Leijonborg hoppas att samarbetet nu ska leda till att man inte bara presenterar förslag om det man redan är överens om, utan också diskuterar det man är oense om.

– Om vi inte kan uppvisa en större enighet är vi inte värda att regera. Därför måste vi visa att vi är mer eniga än vad väljarna tror, säger folkpartiledaren Lars Leijonborg.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista