Svenskt OS-guld i kanot

Uppdaterad 11:50
De svenska OS-kanotisterna Markus Oscarsson och Henrik Nilsson vann finalen i K2 1 000 meter på fredagsförmiddagen. Loppet var spännande ända in över mållinjen.


Dagens OS guld är den andra medaljen för Marcus Oscarsson och Henrik Nilsson. Vid OS i Sydney kom svenskarna tvåa efter det italienska paret Rossi och Bonomi.

På fredagen var det italienarnas tur att bli tvåa.

Efter loppet var det självklart en glad Marcus Oscarsson som pustade ut.

– Det är helt underbart. Just då fattade man inte riktigt vad man gjort, men glädjen kommer nog senare när allt lugnat ner sig.

Arbetade sig upp
Svenskarna låg länge på fjärdeplats i loppet. Men efter halva distansen började de sakta men säkert arbeta sig upp till ledningen.

Till slut vann de med drygt en sekund före italienarna.

– Vi kom iväg bra men konkurrenterna körde på väldigt tufft. Vi hade is i magen och körde på i vårt tempo och fick ett perfelt lopp ända in i mål.

Italienarna närmade sig på slutet, hur mycket märkte ni av det?

– Inte så mycket. Vi hade tillräckligt med kraft för att hålla undan, säger Marcus Oscarsson.

Kungen var på plats
Många svenskar var på plats på kanotstadion. Däribland kung Carl Gustaf.

– Det är underbart att få vara med om det här. Man kände med dem på sluttampen också när de måste känt av armar, ryggar, de var väl knappt vid medvetande. Men nu känner de sig nog glada och stolta.

Klas Wolf-Watz, Aten
klas.wolf-watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista