Ryska soldater undersöker vrakdelarna av det kraschade Tupolevplanet

Terrordåd bakom rysk flygkatastrof

Uppdaterad 17:10
Minst ett av de plan som störtade i södra Ryssland i tisdags kväll utsattes för ett terrordåd. Spår av sprängmedel har hittats i flygplansvraket och två kvinnliga passagerare sätts nu i samband med attentatet.

Terrorister låg bakom åtminstone en av dubbelflygkrascherna i Ryssland i tisdags. I dag har experter hittat rester av sprängmedel i vraket av Tupolevplanet 154 som störtade på väg mot Svarta havskusten. Samma typ av sprängmedel som förekommit vid tidigare terrordåd i Ryssland, attentat som sammankopplats med tjetjenska rebeller.

De första analyserna visar att medlet var Hexagen, förklarade en företrädare för ryska säkerhetstjänsten i tv på fredagen. Ett medel som finns i olika typer av vapen och i liten mängd kan spränga ett plan.

Sände nödsignaler
Under dagen har också planens svarta lådor visats i tv jämte andra vrakdelar.

Tupolevplanet ska ha sänt två nödsignaler om att det var kapat innan det kraschade, enligt nya uppgifter. Två kvinnliga passagerare sätts också i samband med eventuella attentat.

Tjetjenska passagerare
På planet som var på väg till Volgograd fanns en kvinna, bosatt i Groznij. Kvinnan köpte biljett kort före avfärden. Hennes kvarlevor har ännu inte hittats vid nedslagsplatsen utanför Tula. Ingen väntade på henne i Volgograd och inga vänner eller släktingar har hört av sig efter kraschen.

Också det större planet hade en kvinna av kaukasiskt eller tjetjensk ursprung som passagerare. Ännu finns dock inget som bevisar att hon haft något med terrordådet att göra. I rysk media får det dock stor uppmärksamhet, eftersom det vid tidigare terrordåd förekommit kvinnliga självmordskandidater från Tjetjenien.

Tjetjensk stödorganisation tar på sig dåden
En militant islamisk organisation kallad Islamboli-brigaderna, baserad i Egypten, säger sig ha kapat och sprängt flygplanen.

Våra mujahedin ska med Guds nåd i en våg stödja våra muslimska bröder i Tjetjenien och andra muslimska områden som lider under de ryska otrogna, hette det på organisationens hemsida på nätet.

Rebellerna fortsätter kampen
Ryska säkerhetstjänsten FSB har inte kommenterat dessa uppgifter.

Moderata rebellgrupper har förnekat inblandning och sagt att de inte behöver spränga plan från Moskva i luften, de kan bedriva kampen inne i Tjetjenien istället.

89 människor omkom i flygplanskrascherna.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson.löfgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".