Gyllenhammar kritiserar Aktiespararna

En nygammal tvist blossade upp på torsdagen. Den tidigare Volvochefen Pehr G Gyllenhammar gick till attack mot Aktiespararnas riksförbund, bara några timmar efter att han utsetts till ny styrelseordförande för Kinnevik.

– De är en förening som har fått en status i Sverige som jag har svårt att förstå, det finns många andra föreningar som sparar i aktier. De har tydligen synpunkter på precis allting numer, de har ju rätt att ha det, sa Gyllenhammar.

– Det är inte fråga om för stark ställning, men de är ju nästan remissinstans i en rad frågor vilket jag tycker är bissart därför att de är en förening, de representerar inte aktieägarna i Sverige, fortsätter han.

Gammal tvist
Aktiespararnas riksförbund valde på torsdagen att avstå från att rösta för PG Gyllenhammar som ny ordförande i Kinnevik. Gyllenhammar var dock inte blyg att tala om vad han tyckte om föreningen.

– Genom de här uttalandena vill ha förringa vår organisation och det står honom fritt, men vi ska komma ihåg att det finns en historia bakom detta. Nämligen att Aktiespararna sedan 24 år tillbaka har haft andra åsikter än PG Gyllenhammar i många fall och detta är väl ett sätt att ge igen för gammal ost, säger Aktiespararnas vd Lars Erik Forsgårdh.

Ledde kritiken mot Gyllenhammar
Aktiespararna har sedan slutet av 70-talet varit en nagel i ögat på PG Gyllenhammar och ifrågasatt hans hantering av Volvo. Det kulminerade med att man var tidigt ute och kritiserade Volvo-Renaultaffären som sedan ledde till Gyllenhammars avgång.

Efter det kom Aktiespararna att få en ännu tyngre roll i samhällsdebatten. Man har fått sitta med i flera utredningar och vunnit respekt hos flera nya aktörer. Det här verkar inte Gyllenhammar ha förstått, menar Forsgårdh.

– Det visar att han inte har haft kontakt med den svenska aktiemarknaden på flera år, säger han.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista