Svenska banker bryter mot lagen

Svenska banker är dåliga på att informera kunderna om hur mycket pengar det kostar att flytta pengar till utländska konton. De bryter därmed systematiskt mot lagen om betalningsöverföringar inom EES-området, konstaterar Finansinspektionen (FI) i en ny rapport.
''Mot bakgrund av att lagen trädde i kraft redan den 14 augusti 1999 är det anmärkningsvärt att bankerna inte har anpassat sig till lagen'', skriver FI, enligt TT. FI uppmanar bankerna att snarast se till att informationen finns tillgänglig för kunderna i både tryckt och elektronisk form. Bankerna ska också utbilda sin personal, slår FI fast. Myndigheten har på regeringens uppdrag undersökt hur långt tid det tar och hur mycket det kostar att flytta pengar mellan dels olika svenska konton, dels från svenska konton till utländska. Föreningssparbanken, Nordea, SEB, Svenska Handelsbanken och Skandiabanken ingick i undersökningen. Inte heller följer bankerna den föreskrift som förbjuder avdrag för kostnader från överfört belopp, enligt FI:s undersökning. I praktiken innebär det att mottagaren ibland får betala för överföringen. Avgiften som bankerna tar ut för att låta kassapersonal flytta pengar från svenska till utländska konton inom EES-området varierar mellan 10 och 300 kronor, enligt FI. Förra året konstaterade EU-kommissionen att svenska banker var långsammast i hela EU på att göra utlandsöverföringar. I genomsnitt tog överföringarna 4,5 dagar. Genomsnittet för EU var tre dagar. Regeringen hotade med lagstiftning om inte bankerna självmant bättrade sig, och sedan dess har bankerna lyckats korta tiderna till mellan två och tre dagar, konstaterar FI. SEB utmärkte sig dock i undersökningen genom att genomgående ta en extra dag på sig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".