"Grekland har bevisat vad vi kan"

OS i Aten avslutas nu i helgen. Före spelen var många tveksamma till om grekerna skulle klara av ett sådant stort arrangemang, men farhågorna har kommit på skam.

Före detta utrikesministern och nuvarande oppositionsledaren Georgios Papandreou tror att det framgångsrika OS-arrangemanget kan förbättra Greklands ställning i världen.

– Det olympiska spelen har blivit en stor fest för Grekland. En stor glädje för alla greker. Jag tror att vi har visat för världen att vi greker kan, det är en ny känsla för vad Grekland är, och det kommer att hjälpa oss i internationella affärer, säger han.

Georgios Papandreous parti socialisterna stödde Aten när staden ansökte om att få OS 2004. I dag tycker han att OS-arrangemanget varit mycket lyckat.

Inga terrordåd
Alla arenor hann bli färdiga i tid. Inga terrordåd har inträffat. Arrangörerna har nått sitt mål när det gäller antalet sålda biljetter. Transporter för idrottsmän och åskådare har fungerat.

– Det visar att vi kan, det ger ett stort självförtroende, och visar att har vi ett mål, så kan vi nå det. Kan vi klara av olympiska spelen kan vi klara av att förändra utbildningssystemet, förbättra vår social vård, vår ekonomi, säger han.

Dopingskandaler
Det enda smolket i den grekiska glädjebägaren har varit dom dopningsskandaler som tre av landets idrottsmän varit inblandade i. Det har reda nu lett till ett gräl om vem som bär det politiska ansvaret socialisterna eller Ny Demokrati som har regeringsmakten.

Mer av politiska diskussioner lär det bli när vardagen är tillbaka igen. Till exempel om budgetunderskottet som ökat på grund av OS och vad landet ska använda de nybyggda arenorna till.

– Vi ska diskutera problemen och de svåra frågorna med olympiska spelen, men de olympiska spelen har gett ny dynamik till vårt folk, säger grekiska socialistledaren Georgios Papandreou.

Klas Wolf-Watz, Aten
klas.wolf-watx@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".