Får kritik.

"Fahrenheit 911" i svenska kampanjer

På fredagskvällen gör den amerikanska presidentvalskampanjen ett nedslag i Sverige. På många håll i landet är det premiär på den mycket omtvistade filmen ”Fahrenheit 911”, där president Bush får svidande kritik.

Demokraten Brad De Lange i Stockholm tänker utnyttja filmen för att få amerikaner i Sverige att rösta bort sin president i höst.

– Vi ska göra allt för att få dem som går in i eller kommer ut ur en biograf att rösta, säger han.

Demokrater i Sverige kampanjar
På fredagkvällen kommer amerikanska demokrater i Sverige att sprida flygblad och kampanja utanför biosalonger där det är premiär på filmaren Michael Moores mycket uppmärksammade angrepp på den sittande amerikanske presidenten.

En omdiskuterad blandning av politik och underhållning, där Moore bland annat och utan resultat försöker värva soldater till Irak bland kongressens ledamöter.

Enligt demokraten Brad De Lange som bor i Sverige är intresset för presidentvalet i höst ovanligt stort bland amerikaner här, folk som inte registrerat sig för att rösta i USA på 30 år gör det nu.

– Folk har inte varit så arga sedan Nixon, säger han.

Republikanerna i Sverige har det lite rörigt i sin organisation sedan ordföranden slutat, men en av dem, Don Baldwin säger att republikaner struntar i Moores film, bland annat på grund av felaktigheterna.

Kritik mot svenskt nätverk
Men istället kommer kritik mot filmen från ett nybildat svenskt nätverk, Finn 59 fel. Samordnaren Marcus Åvall ska dela ut flygblad mot filmen i Göteborg.

– Vad jag reagerar främst på är att filmen bygger på 59 grova förvanskningar av verkligheten. Michael Moore har kommit väldigt lätt undan, säger Marcus Åvall.

Varför engagerar sig svenskar mot filmen?

– Vi tolererar inte att felaktigheter som de här ska få spola över det svenska folket, säger Marcus Åvall, i nätverket Finn 59 fel, en kampanj mot filmen ”Fahrenheit 911”.

Johan Wangström
johan.wangström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista