Kommuner tvingas satsa på skoldatorer

Många kommuner kommer att tvingas satsa betydligt mer pengar på datorer och it-relaterade verksamheter i skolorna. Det blir konsekvensen av ett av förslagen som regeringens it-politiska strategigrupp kommer att lägga senare i år erfar Ekot.

Utredningen kommer enligt Ekots källor föreslå att regeringen ställer betydligt tydligare krav på hur it ska användas i skolan.
Regeringen kan inte på grund av det kommunala självstyret kräva att kommunerna köper in fler datorer. Vad man däremot kan göra är att tydligare berätta vilka resultat man förväntar sig. Effekten kan dock bli den samma.

Om regeringen till exempel kräver att alla elever ska ha god vana av att dagligen använda sig av Internet för att lösa uppgifter inom alla ämnen så krävs det ju också att alla elever har tillgång till en egen dator.

Nya krav leder till högre kostnader
Nu är det inte säkert att förslagen från regeringens it-politiska strategigrupp går så långt men enligt Ekots källor står det klart att de nya kraven kommer att innebära en västentligt högre kostnad för många kommuner både när det gäller inköp av datorer och annan it-utrustning samt utbildning av lärare.

Bakgrunden är att det finns en djup oro att variationerna mellan kommunerna ökar.

Suss Forssman Tullberg leder arbetsgruppen för it i skolan i utredningen. Hon vill inte föregripa utredningens förslag men säger ändå att det är troligt att kommunernas kostnader kan komma att öka till följd av utredningens förslag.

– Ja, jag vore ju en mes om jag inte sa det. Kanske inte direkt av inköp av nya datorer men till följd av underhåll, uppgradering och utbildning, säger hon.

Staten pumpar inte längre in pengar
Men tiden då staten pumpar in pengar för att stimulera utvecklingen av it i skolan är förbi. Fram till strax efter tiden då it-bubblan sprack satsade staten och KK-stiftelsen 2,7 miljarder kronor på it i skolan.

I dag finns det inte ens någon myndighet som tar reda på hur många datorer som finns på våra skolor. Fram till 2001 var trenden stadigt positiv.

År 1993 gick det nästan 40 elever per dator, år 2001 gick det åtta elever på varje dator. Men någon färskare statistik finns inte. I dag vet ingen hur exakt hur det ser ut.

Sverige långt efter USA
Men enligt den bedömning som myndigheten för skolutveckling har gjort har antalet datorer inte ökat nämnvärt. Det innebär att vi fortfarande ligger långt efter USA. Några nya statliga pengar kommer det inte att bli. Däremot hårdare krav på vad eleverna ska kunna.

– Staten har satsat oerhörda resurser på it i skola och utbildningsväsende. Att inte ha en långsiktig strategi och att se till att arbetet fortsätter och nivån ligger fast, det vore skandal, säger Suss Forssman Tullberg, ledamot av regeringens it-politiska strategigrupp.

Daniel Öhman
daniel.öhman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".