Både Markus Näslund och Peter Forsberg kommer att delta i World cup.

Glöm OS - nu börjar hockeyn

På tisdag startar ishockeysäsongen på allvar, då inleds årets World cup för svensk del med match mot Tyskland i Globen i Stockholm. Knappt hinner OS-elden slockna innan World cup inleds med alla de största ishockeystjärnorna. Bland lunchflanörerna i ett köpcentrum bredvid Globenarenan kan en viss sportmättnad märkas.

– Det är för mycket. Det kommer för tätt inpå varann, säger Gunnar som inte tycker at man hinner smälta det ena förrän man ska titta på det andra. Man blir mätt på det, konstaterar han.

Även ishockeyspelarna tycker att det varit mycket ett tag nu. Som Niklas Lidström, flera gånger utsedd till världens bästa back.

– Det har varit mycket sport i sommar, med fotboll och OS och hockey nu på slutet. Men hockeysäsongen börjar väl nu när vi drar igång spelet. Jag hoppas att folk ser fram mot att se oss spela.

All uppmärksamhet på hockey
Patrik Wigelius, marknadschef på Ishockeyförbundet, tror inte folk blivit mätta på sport men han medger att intresset kunde ha varit större för turneringen fram tills nu.

– Det är en enorm konkurrens från andra idrotter, framför allt OS. Det tar intresse och utrymme i media. Nu kommer ju OS att avslutas innan World Cup drar igång, så då får väl vi all uppmärksamhet på oss.

På grund av att ishockey-VM och NHL-slutspelet i Nordamerika spelas samtidigt har det bara hänt åtta gånger i modern tid att alla de bästa spelarna mötts i samma turnering, sedan Canada Cup 1976. Det svenska ishockeylandslaget, Tre Kronor har som bäst nått final, det inträffade åtta år senare.

Ingen succé
I de två senaste vinter-OS-turneringarna har alla varit tillgängliga, men för svensk del har resultaten blivit blygsamma. Många minns kvartsfinalförlusten 2002 mot Vitryssland med obehag.

Men Markus Näslund, som spelar i kanadensiska Vancouver Canucks tror att det kommer att gå bättre den här gången.

– Förhoppningsvis har vi lärt oss av misstagen och vi har för första gången en skadefri trupp med alla spelarna på plats. Det talar också för oss.

World cup inleds för svensk del på tisdag mot Tyskland i Globen och gruppspelet fortsätter sen mot Tjeckien och Finland. Om allt går Tre Kronors väg spelar laget final den 14 september i Air Canada Centre i Toronto.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista