Hatbrotten mot HBT-personer ökar i USA. Foto: Mark Lennihan/Scanpix.

Hatbrott mot HBT-personer ökar i USA

2:16 min

Samtidigt som homo- bi- och transpersoner vunnit vissa framgångar i USA den senaste tiden, visar en ny stor amerikansk rapport att hatbrott, alltså brott mot människor på grund av deras sexuella läggning, ökar. Under förra året mördades en HBT-person varannan vecka i USA.

Florida: en 24-årig kvinna misshandlas till döds av sin flickväns pappa, som är emot förhållandet.

Kalifornien: en femtonårig pojke som är öppen med att han blir förälskad i andra killar skjuts i huvudet av en klasskamrat.

Pennsylvania: en 31-åring som biologiskt definieras som man, men som känner sig som, och lever som, kvinna, stryps.

Tre exempel på hatbrott som här i USA har slutat med döden.

Förra året mördades 27 amerikaner på grund av sin sexuella läggning eller sin könsidentitet. Det är ett mord varannan vecka, och den siffran är den näst högsta på tio år.

Antalet hatbrott som inte går så långt som till dödlig utgång, men som i många fall skadar offren för livet, ökade förra året med 13 procent, jämfört med 2009.

Allra mest utsatta är dels transpersoner, dels dem som förutom att tillhöra en sexuell minoritet, även tillhör en etnisk sådan. 

Hur kommer sig då denna ökning av hatbrott, när gay-rörelsen i USA gjort flera framsteg på senare år?

Till exempel genom att New York som sjätte delstat har sagt ja till samkönade äktenskap, eller att USA:s militär beslutat stryka öppen homosexualitet som ett hinder för tjänstgöring.

När homo- bi och transpersoner numera är en helt vanlig del av gatubilden i alla USA:s större städer?

Det är just det som är en stor del av förklaringen menar experterna. Fler rättigheter och ökad synlighet har en provocerande effekt på dem, mestadels yngre, vita män, som blir så hotade, och som hatar så mycket, att dom tar till våld.

Plus förstås, att en ökad medvetenhet gör att drabbade blir mer benägna att anmäla och söka hjälp, liksom man tidigare sett när det till exempel gäller barnmisshandel och våldtäkter.

Rapporten är sammanställd av en stor amerikansk HBT-organisation. Den innehåller även hatbrott som inte anmälts till polisen, utan där offren enbart vänt sig till något av alla de stödcenter som finns runt om i USA, och som i många fall är statligt eller kommunalt delfinansierade.

Det finns enligt rapportförfattarna vissa mindre felmarginaler, men de handlar mest om mörkertal, och alltså om att antalet hatbrott mot HBT-personer i USA kan va ännu fler än de nu rapporterade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista