Ingen konflikt bakom Stjernkvists avgång

Socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist lämnar sitt uppdrag efter fem år. Han är trött på att långpendla till hemmet i Norrköping och tycker att det blir för slitsamt att satsa allt i en valrörelse till.

– Nu formar vi det som ska ge frukt i valrörelsen 2006 och det kändes som en för lång tid för mig.

Lars Stjernkvist har, på partisekreterares vis, varit lojal grindvakt när det socialdemokratiska partiet angripits eller slitits av inre tvister - allt från munkavledebatt om EMU till varför partiledaren är mer eller mindre populär.

Under hans år har utryckningarna ofta haft samband med EU-politiken, där socialdemokraterna är djupt splittrade.

Bär ansvar för EU-valet
Partisekreteraren är central när valrörelser läggs upp, och Lars Stjernkvist bär en del av ansvaret för det socialdemokratiska misslyckandet i EU-parlamentsvalet, där personvalet gick överstyr enligt partiledningens sätt att se det, och nederlaget i EMU-folkomröstningen.

Med har ingen betydelse för beslutet att avgå, säger han idag, inte heller kritik mot hans entusiasm för ett närmare samarbete med miljöpartiet.

– EU-valet har påverkat känslan i maggropen ganska lite. Dessutom är det väldigt få som ser mina tillkortakommanden som förklaring till att vi förlorade EU-valet.

Har inte svårt att arbeta med Persson
Partiordförande Göran Persson har inte bett honom sluta, säger Lars Stjernkvist, men inte heller försökt övertala honom att stanna.

Enligt Lars Stjernkvist ligger det ingen sanning i uppgiften att de båda skulle ha svårt att komma överens.

– Det ligger inget i det, för man kan inte vara partisekreterare i fem år och jobba nära en annan person om man inte har respekt och förtroende för varandra.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".