Irakisk polis ber vid porten till Imam Alis moské. Foto: PRB.

Livet återvänder till Najaf

Striderna är över i Najaf åtminstone för denna gång. Fredsavtalet mellan Muqtada al-Sadrs milis och storayatollah Ali al-Sistani verkar hålla. Milisen har dragit sig undan och de amerikanska styrkorna kommer också lämna staden.

Sakta men säkert återvänder livet till något som skulle kunna kallas lite mer normalt i Najaf. Landets högste shiamuslimske ledare, ayatollah Ali al-Sistani har åter fått kontrollen över helgedomen imam Alis moské, milisen lämnat området och pilgrimer kommer nu i en strid ström till moskén.

Många kysser väggarna, andra har fallit i gråt över att åter kunna beträda området som under tre veckor varit scenen för våldsamma strider mellan Muqtada al-Sadr och hans Mahdimilis och irakiska och amerikanska styrkor.

Milisen återvänder hem
Milismännen har nu blandat sig med civilbefolkningen och återvänt till sina hem. Flera källor uppger dock att milisen inte överlämnat sina vapen till polisen, utan valt att packa in dem i plastpåsar eller täckt över dem på kärror för att gömma vapnen i staden.

Irakisk polis har änå tagit kontroll över de centrala delarna av staden, de amerikanska styrkorna finns kvar i området, men kommer att dra sig tillbaka successivt de också.

Det verkar ändå som om ayatollah Ali al-Sistanis fredsplan i stort sett håller. Hans krav har varit att milisen lämnar moskén, att Najaf och tvillingstaden Kufa blir vapenfria, att säkerheten tas över av irakisk polis och att de som på olika sätt drabbats av stridigheterna i stan ska få kompensation av regeringen.

25 lik påträffades i källare
I närheten av moskén, i en källare, har 25 utbrända uppsvällda kroppar hittats. Platsen upptäcktes efter tips från en irakier som blivit torterad där av al-Sadrs milis.

Polisen hävdar att platsen använts av milisen som provisoriska domstolar och bland liken finns både civila och irakiska poliser. Endast två hittades vid liv i källaren, en släkting till polischefen och en ung pojke, uppger ett vittne för nyhetsbyrån AFP.

Richard Myrenberg, Jerusalem
richard.myrenberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".