FN:s terrorbekämpning resultatlös

FN:s insatser för att hindra terrornätverket al-Qaida har i stort sett varit verkningslösa. Åtgärderna har varit inriktade på att strypa nätverkets tillgång till pengar, men terrorattentaten har inte varit särskilt kostsamma, enligt en ny rapport.

Bara attentaten den 11 september kostade ansenliga summor, alla andra al-Qaidaattacker har kostat mindre än 400 000 kronor att genomföra.

Terrorattentaten i Madrid i våras kostade till exempel 75 000 kronor och de utfördes, precis som de flesta andra av nätverkets attentat, med vapen och material som inte omfattas av några sanktioner, allt enligt rapporten som ska presenteras för säkerhetsrådet på måndag.

Resultatlösa åtgärder
Efter terrorattentaten i USA antog FN:s säkerhetsråd en resolution som förband alla medlemsländer att frysa tillgångar, hindra rörligheten och stoppa vapenförsäljning till personer och organisationer som på något sätt troddes ha kopplingar till al-Qaida.

Sverige var ett av 34 länder som följde uppmaningen. I slutet av 2001 frystes tillgångar för tre svenskar knutna till det somaliska banksystemet al-Barakaat, men enligt rapporten är det oklart om medlemsländernas åtgärder har haft någon som helst effekt.

Inte beroende av pengar
Inte ett enda medlemsland har heller rapporterat att det har stoppat en vapenaffär eller hindrat en person från resa på grund av terrorlistan. Och även om al-Qaidas tillgångar strypts så har nätverket samtidigt blivit mindre beroende av pengar för att kunna genomföra sina attentat.

Terrornätverket har istället anpassat sig efter de nya förhållandena, sympatisörerna väntar inte på order uppifrån utan genomför attacker på mål som de tycker är lämpliga och när tillfälle ges. Nu måste också FN anpassa sig för att hindra framtida attacker. Enligt rapportförfattarna finns det nämligen inget som tyder på att attentaten skulle upphöra.

Caroline Salzinger, Washington
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista