Folkpartiet vill prioritera sjukförsäkringen

2:18 min

Höjda lärarlöner är det enskilt viktigaste kravet från Folkpartiet, inför regeringens budgetförhandlingar, som inleds om ett par veckor. Det deklarerade Folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund när han sommartalade i det gamla Socitetshuset på Marstrand i dag.

– För Folkpartiets del är det viktigaste kravet inför höstens budget, det är att åstadkomma en lärarreform, som innebär nya karriär- och utvecklingsmöjligheter inom lärarkåren, samtidigt som lönenivåerna successivt kan börja höjas för svenska lärare.

När Jan Björklund tog plats i pulpeten, i Societetshusets vackra sal, alldeles nere vid vattnet på Marstrand, då var det mest utgifter det handlade om.Folkpartiledaren presenterade sitt partis önskelista inför förhandlingarna om nästa års budget. De inleds snart, i samband med den traditionella kräftskivan på Harpsund, när regeringen återsamlas efter sommaren.

Högst på Björklunds lista står, kanske något oväntat, höjda lärarlöner. Oväntat därför att det är kommunerna som anställer och avlönar lärare. Men Björklund vill återinföra de adjunkt- och lektorstjänster som fanns i skolan på den tiden som den var statlig.

– Vad staten skulle kunna medverka till det är att gå in och återigen bestämma att vi ska ha olika karriärutvecklingssteg och gå in och finansiera det. Det finns två villkor för detta. Det ena är att kommunerna måste själva vara beredda att satsa på lärare och det andra är att övriga grupper på arbetsmarknaden kommer inte att kunna kräva kompensation.

Exakt vad denna nya karriärstege för Sveriges lärare skulle kosta, kunde utbildningsministern inte upplysa om. Bara att det rör sig om några miljarder under några år.

Punkt nummer två på Folkpartiets kravlista gäller sjukförsäkringen. Där vill man skjuta till mellan en halv och en miljard  för att rätta till bristerna i sjukförsäkringen, genom att inte tvinga svårt sjuka personer till Arbetsförmedlingen, när de varit sjukskrivna i två och ett halvt år.

– Det finns en mindre grupp personer som inte har förmåga att ta till sig Arbetsförmedlingens insatser. Man är fortfarande väldigt sjuk. Där har regelverket blivit för strängt. Där behöver vi skapa ett större nålsöga där Försäkringskassan får göra en individuell bedömning.

Den tredje punkten gäller sänkta inkomstskatter och vill Folkpartiet främst sänka skatten för dem med de högsta inkomster genom att höja brytpunkten för när statlig skatt tas ut och slopa den så kallade värnskatten. Det skulle minska statens inkomster med cirka sju miljarder.

Folkpartiets budgetkrav

  • Lärarnas yrkestrappa bör förlängas med statligt införda tjänster för adjunkter och lektorer. Kommunerna ska ansvara för att successivt höja lärarnas löner. Förslaget beräknas kosta "några miljarder under ett antal år".
  • Sjukförsäkringskraven bör mildras och Försäkringskassans bedömningsgrunder bli vidare. Så kallade nollklassade ska också få rätt till ersättning från sjukförsäkringen. Förslaget kostar mellan en halv och en miljard.
  • FP vill också slopa värnskatten och höja brytgränsen för statlig skatt från 33 000 till 34 500 kronor i månaden. Att ta bort värnskatten innebär minskade skatteintäkter på fyra miljarder. En höjning av brytpunkten skulle kosta cirka tre miljarder kronor. Detta budgetkravet prioriterar FP lägst, eftersom höstbudgeten kan komma att bli stramare med anledning av oron på världsmarknaden. (TT)

Birgitta Johansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista