Tillväxten mattas i USA

Tillväxten i den amerikanska ekonomin har tappat fart. Nya BNP-siffror för andra kvartalet visar lägre tillväxt än tidigare och samtidigt ökar antalet fattiga i USA.

Det har utan tvekan kommit lite grus i maskineriet i världens största ekonomi, enligt vissa bedömare en tillfällig inbromsning, men trots allt en väsentligt lägre tillväxt än tidigare. Huvudorsaken till den oväntat låga bruttonationalprodukten är enligt handelsdepartementet att importen stigit och export sjunkit mern än vad man förväntat sig.

En annan överraskande dyster rapport visar också på en annan sida av den amerikanska ekonomins problem. Enligt USAs folkbokföringsmyndighet stiger antalet fattiga i landet. Förra året levde nästan 36 miljoner människor, eller var åttonde amerikan, under fattigdomsgränsen, som i USA är drygt 140.000 kronor om året för en familj om fyra personer. Andelen fattliga bland och ungdomar är än högre. Enligt statistiken ökar också antalet amerikaner som saknar sjukförsäkring snabbt och är nu 45 miljoner.

Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".