Geithner till attack mot Standard & Poor's

2:20 min

USA:s president Barack Obama har hittills inte kommenterat sänkningen av landets kreditbetyg, från det högsta, till det näst högsta. Men inatt gick hans finansminister, Timothy Geithner, till frontalangrepp mot kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's.

– Standard and Poor's har med sitt beslut verkligen uppvisat en förfärlig brist på omdöme och en bedövande brist på kunskap om grundläggande matematik. Dessutom har de dragit helt fel slutsatser av vår budgetuppgörelse.

Finansministern i världens största ekonomi skrädde verkligen inte orden i den exklusiva intervju han inatt gav tevebolaget CNBC.

Den smarte och snabbpratande Tim Geithner utstrålade ett återhållet men klart synligt raseri, och han gick alltså till öppen attack mot Standard & Poor's, som han sågade jäms med fotknölarna.

– Titta bara på kvalitén på de omdömen Standard and Poor's gjort sig kända för tidigare, sa Timothy Geithner.

Han syftade bland annat på övervärderingarna av de företag i USA som erbjöd så kallade sub-prime-lån till amerikaner som ville köpa hus men egentligen inte hade råd.

Företagen fick höga betyg in i det sista, innan lånebubblan sprack och blev en starkt bidragande orsak till finanskrisen 2008.

– Standard and Poor's nedgradering av vårt kreditbetyg säger ingenting om de utmaningar vi har framför oss som nation, eller om den styrka USA besitter. Vi kommer att klara oss fint igenom det här, sade Geithner.

USA:s finansminister ville inte ge sig in i spekulationer om hur Wall Street kommer att agera vid öppningen senare idag, men han upprepade flera gånger att Standard and Poor's sänkta betyg inte förändrar någonting, liksom att det sett ur ett marknadsperspektiv inte finns några som helst risker förknippade med den amerikanska ekonomin.

– Det finns inte en chans att USA inte kommer att uppfylla sina finansiella åtaganden, sade Tim Geithner:

När intervjun var slut fick Standard and Poor's toppman David Beers kommentera den bristande trovärdighet som Geithner menar att företaget visat prov på.

Dels genom det sänkta betyget, dels genom misstag i det förflutna. David Beers svarade avmätt att den som inte vill behöver heller inte tro på Standard and Poor's

– Och kom ihåg, vi pratar inte om sub-prime-lån här, vi pratar om regeringars kreditvärdighet, och alla vet att Standard and Poor's har mycket goda meriter på det området.

– Och vi har aldrig tvekat, trots att regeringar även tidigare försökt få oss att ändra våra kreditbedömningar, sade David Beers med tydlig adress till Timothy Geithner.

Agneta Furvik, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista