Mindre pengar till svensk forskning

Uppdaterad 09:25
Statens satsning på svensk forskning kan komma att bli rekordlåg nästa år. Enligt vad Ekot erfar vill regeringen satsa totalt 100 miljoner kronor på forskning 2005.

Senare i höst ska utbildningsministern och representanter från samarbetspartierna vänsterpartiet och miljöpartiet enas om forskningspolitikens inriktning de närmsta åren.

Ramen för hur mycket staten ska satsa beslutas dock i budgetpropositionen som nu håller på att förhandlas fram. Enligt uppgifter till Ekot är forskningsanslaget 100 miljoner kronor nästa år.

Luttrade läroverk
Det blir i så fall det lägsta forskningsanslaget på fem år.

– För det första är jag inte förvånad, sedan blir ju tolkningen naturligtvis att man inte riktigt tror på att forskning har en betydelse för ekonomisk tillväxt, säger Anders Flodström, rektor på Kungliga Tekniska Högskolan.

”Lång prioriteringsprocess”
När socialdemokraterna i våras hade sin tillväxtkongress lyftes forskningen fram. I riktilinjerna som togs står ”För att Sverige ska stå sig väl i den internationella konkurrensen måste de statliga forskningsanslagen öka. Vårt mål är att Sverige ska behålla sin plats som ledande forskningsnation.”

Men, som en socialdemokratisk riksdagsman säger till Ekot, vi lever i en politisk realitet och budgetarbete är en tuff och lång prioriteringsprocess.

Mp stödjer förslaget
Vänsterpartiet är mycket kritisk till regeringens förslag, men miljöpartiet tycker att 100 miljoner ligger i linje med vad utgiftstaket klarar.

Nästa år är det framför allt jobben som står i fokus. En tröst är att budgetläget anses något bättre för 2006 och 2007, då föreslår regeringen att avsätta 600 miljoner respektive 1,1 miljard till forskning.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".