Anti-Bushdemonstranter som har gått från demokraternas partikonvent i Boston för att närvara vid republikanernas kommande konvent i New York.

Höjd beredskap inför Bushs partikonvent i New York

I New York hölls i fredags den första stora demonstrationen inför republikanernas partikonvent som börjar på måndag. Samtidigt visar en ny opinionsundersökning att fler än hälften av de tillfrågade oroar sig för terrordåd under konventsveckan och nästan lika många befarar att de planerade demonstrationerna ska spåra ur.

Många människor väljer därför att lämna staden under den kommande tiden.

– Det kommer bli helt galet med alla avspärrningar, säger Jennifer Blenn när hon ilar förbi på väg mot tåget som ska ta henne ut från Manhattan, bort från det hon kallar konventskaoset mitt i stan.

Oroad för säkerheten
Deborah Jones är mer oroad för säkerheten än för de praktiska problemen.

– Jag jobbar för en finansfirma och vi har barrikader framför vårt kontor, det är inte trevligt, säger hon och ser tydligt bekymrad ut.

Det som det republikanska partiet naturligtvis vill ska bli en PR-mässig framgång, både politiskt och arrangörsmässigt, ses alltså av en stor andel new yorkare som ett problem. Fler än hälften av de tillfrågade i tidningen New York Times undersökning anser att partiet skulle valt en annan stad att hålla konventet i.

Demokratisk högborg
Då ska man i och för sig komma ihåg att staden, trots en republikansk borgmästare och en republikansk guvernör i delstaten New York, är ett starkt demokratiskt fäste.

Liza Warner svarar kort och koncist på frågan varför hon tänker lämna staden under konventet.

– Det kommer vara för många republikaner här säger hon, men tillägger sedan att hon är orolig för säkerheten.

Höjd beredskap för terrordåd
New York översvämmas nu av poliser, tungt beväpnad militär och civilklädda säkerhetsvakter, exakt hur många som placerats ut vill inte myndigheterna avslöja, men deras närvaro är påtaglig på Manhattan.

Under konventsdagarna kommer också bland annat vissa gator, tunnelbane- och tågstationer att stängas av. Även polisen är orolig för att någon av de många anti-Bushdemonstrationerna ska bli våldsamma eller, än värre, orsaka ett nytt terrordåd, även om det inte finns några konkreta hot.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista