Sjukdom från krigstiden härjar bland hemlösa

Sjukdomen skyttegravsfeber, som grasserade bland soldater under första världskriget och som sprids via klädlöss har dykt upp på nytt. Hemlösa i Europas storstäder drabbas nu av den lus-burna smittan.

I Stockholm pågår just nu en undersökning för att se om de hemlösa i Sverige är drabbade.

– Vi har inte hittat några löss hos våra hemlösa i Stockholm än, men vi tror nog att de finns i liten mängd i alla fall, säger doktor Martin Holmberg som leder studien.

Sprids via kroppslöss
I Europas storstäder sprids nu så kallade Bartonellabakterier via kroppslöss till de hemlösa. Den som drabbas av skyttegravsfebern får långdragna och återkommande feberperioder och bakterien kan också angripa hjärtklaffarna, vilket är allvarligt.

I Marseille är var tionde hemlös smittad, men i Sverige har man hittills inte hittat något fall. Martin Holmberg poängterar att det bara är kroppslöss som bär smittan. Huvudlössen är i det här fallet harmlösa.

Forskningen går framåt
I helgen hålls ett internationellt möte om Bartonellaforskning i Uppsala där Sverige ligger väl framme. Svenska forskare med professor Siv Andersson i spetsen har kartlagt hela bakteriens arvsmassa.

– Man kan i princip gå ut i naturen och titta på de varianter som finns hos exempelvis katter och se hur de ser ut och eventuellt i framtiden kunna bedöma riskerna för infektioner hos människor, säger hon.

Kattklösarsjuka
En annan art i Bartonellas bakteriefamilj kan infektera just katter och också ge kattklösarsjuka till människor. Den är ovanlig i Sverige, men inte utomlands enligt Martin Holmberg.

– Det är en mycket vanligare sjukdom i södra Europa, i södra Frankrike och Grekland till exempel. Där har vi haft ett fåtal svenskar som blivit smittade av katter, säger han.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".