Ukrainas fyramannalag i rodd fick lämna tillbaka sina bronsmedaljer i Aten efter att Olena Olefirenko, andra från vänster, testat positivt i ett dopningstest.

Bättre dopningskontroller avslöjar fler

Rekordmånga dopningsfall har avslöjats i samband med sommar-OS i Aten. Anledningen är ett förbättrat anti-dopningsarbete.

20 dopningsfall har avslöjats under årets sommarspel, men enligt Bo Berglund, chefsläkare för Svenska olympiska kommittén är orsaken inte ökat fusk, utan att anti-dopningsarbetet aldrig varit bättre än vid detta OS.

– Jag vill nog säga att det här är det bästa hittills. Traditionellt har man alltid testat medaljörerna vid själva tävlingarna, det som nu har förbättrats är att man utför tester månaden före själva olympiaden. Tillsammans med möjligheterna till bättre analyser innebär det fler positiva tester, säger han.

Flest fall inom tyngdlyftning
Hittills under OS har Internationella olympiska kommittén stängt av 14 idrottare för att de dopat sig eller på annat sätt brutit mot dopningsreglerna. Dessutom har Internationella tynglyftningsförbundet avslöjat ytterligare sex dopningfall.

Totalt är det åtta fall mer än vid spelen i Los Angeles 1984 som hade den tidigare rekordnoteringen. Majoriteten av de som avslöjats är just tyngdlyftare.

– Tyngdlyftning är en högrisksport, framför allt kvinnlig tyngdlyftning, där resultatförbättringarna av anabola stereoider blir så stora. De som vill dopa sig för att göra stora vinster gör det i de sporterna, säger Bo Berglund.

Inga dopade svenskar på 20 år
Sedan brottaren Thomas Johansson och tyngdlyftaren Göran Pettersson avslöjades 1984 har inte någon svensk fastnat i en dopningskontroll vid ett sommar-OS. Det allt bättre anti-dopningsarbetet kommer att gynna svenska idrottsmän, menar chefsläkare Berglund.

– Jag tror det kommer att leda till ett minskad bruk av substanser och en rättvisare idrott. All erfarenhet hittills talar för att i de idrotter där dopningsmissbruket minskat så gagnar det idrotten i Sverige och de övriga nordiska länderna konkurrensmässigt, säger han.

Klas Wolf-Watz
klas.wolf-watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista