EMU-profeterna får stå i skamvrån

Debatten inför folkomröstningen för ett år sedan var livlig om hur EMU-valet skulle påverka den svenska ekonomin. Betydelsen för priserna, räntan och sysselsättningen diskuterades flitigt. Ett år efter omröstningen har dock de flesta bedömare fått sätta sig på skambänken.

I dag framstår många av argumenten som kraftiga överdrifter, säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid Stockholms Universitet.

– Jag var ju för ett medlemskap, men tyckte samtidigt då att man särskilt från näringslivets sida gick ut med helt orimliga argument om att ett EMU-medlemskap skulle leda till väldigt mycket högre sysselsättning, något som det helt enkelt inte fanns något vetenskapligt stöd för, säger han.

Problem i flera euro-länder
I motsats till vad flera experter trodde har varken räntan stigit eller inflationen tagit fart efter svenskarnas nej till euron.

Inte heller har de svenska statsfinanserna utvecklats till det sämre, utan det är snarare euro-länderna som haft problem med budgetdisciplinen. Stora länder som Frankrike och Tyskland har brutit mot stabilitetspaktens krav på att hålla budgetunderskotten i schakt.

– Nu har vi facit i hand att stabilitetspakten mer eller mindre ser ut att överges. Eller den tolkas i varje fall på ett annat sätt än tidigare. Flera av de större euro-länderna som Franrike, Tyskland och Italien har ju budgetunderskott på över tre procent, där är ju utvecklingen betydligt bättre för Sverige, säger Calmfors.

Ingen katastrof i sikte
Trots att Lars Calmfors tycker det är för tidigt att dra några slutsatser kring de långsiktiga effekterna för svensk ekonomi, tycker han ändå att man kan avfärda de katastrofscenarier som målades upp i samband med folkomröstningen.

– Det har funnits katastrofscenarios lite i undervegetationen av debatten på båda sidor och det vet vi ju inte har realiserats, vare sig för oss eller för EMU-områdena, säger han.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista