Träskområderna kring Eufrat och Tigris är hem för träskaraberna.

Irak återställer förstörda träskmarker

En del av de mesopotamiska träskmarkerna i Irak kan förmodligen återställas. Under Saddam Husseins regim förstördes dessa historiska våtmarker och en unik folkgrupp, träskaraberna, fördrevs.

– Det var av militära och politiska skäl som Saddam Hussein genomförde denna drastiska åtgärd som tvingade hundratusentals människor att lämna området, säger Latif Rashid, minister för vattenresurser i den irakiska regeringen.

De mesopotamiska träskmarkerna ingår i ett intrikat system där vatten silar fram och tillbaka mellan floderna Eufrat och Tigris.

Våtmarkerna var tidigare mycket rika på biologisk mångfald och viktiga rastplatser för flyttfåglar.

Träskaraberna drevs på flykten
Minst 40 000 av de träskaraber som bodde på flytande öar i våtmarkerna tvingades fly till Iran när deras utkomstmöjligheter, bland annat av fiske, förstördes. Hundratusentals andra flyttade inom Irak.

– Saddam Hussein snörde av vattnet till våtmarkerna och ledde det till havet istället, säger Latif Rashid.

20 000 kvadratkilometer träskmarker förvandlades till öken. På satellitbilder i en FN-rapport kan man tydligt se förstörelsen - den största omvandlingen skedde i början av 90-talet.

Restaurerar markerna
Sedan några månader tillbaka har dock den nya irakiska regeringen påbörjat en restaurering av träskmarkerna.

Enligt Latif Rashid har man nu återställt omkring 30 till 40 procent av våtmarkerna och en del av ursprungsinvånarna har börjat återvända.

Om man också får tillbaka samma artrikedom och samma förutsättningar vad gäller fiske och jordbruk återstår att se.

Många har återvänt
Många av de ursprungliga invånarna har nu börjat återvända.

– Men restaureringen måste ske steg för steg så att man inte gör fel, säger Latif Rashid.

Man har etablerat en särskild enhet inom departementet för att sköta restaureringen och den ska också initiera forskning för att följa utvecklingen, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista