Vin & Sprit varslar personal

Vin & Sprit tvingas varsla uppåt 20 personer efter att försäljningen av starksprit rasat. Under juli månad minskade försäljningen med över 20 procent.

– Situationen är mycket allvarlig. Vi har en volymminskning i sommar på runt 20 procent och vi ser inte slutet på minskningen heller, så det är väldigt allvarligt för vår del, säger Lars-Åke Sandin, fabrikschef vid Vin & Sprit i Sundsvall, där all svensk sprit, förutom Absolut Vodka, tillverkas.

Fabriksledningen har informerat personalen om att det kan bli uppsägningar.

Konkurrens från utlandet
Roger Möller är ordförande i Livsmedelsarbetarförbundets avdelning 8. Efter 30 år på Vin & Sprit i Sundsvall tvingas han förhandla om uppsägningar till följd av arbetsbrist, trots att fabriken är välskött och kvalitén på produkterna erkänt hög.

– Fabriken går bra och vi har jobb, men vi har inte samma villkor som våra konkurrenter. Det är fel på priset, så att säga, säger han.

Den billiga utländska spriten lockar och många har bunkrat under semestern. Lars-Åke Sandin menar att den svenska sprittillverkningen kan tvingas upphöra.

– I förlängningen är det naturligtvis så, för vi ser ju inte att volymminskningen har stannat av, säger han.

Betyder det att det inte kommer att tillverkas någon svensk sprit i Sverige?

– Den yttersta konsekvensen kan bli så.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".