OS - en besvikelse för SOK

I och med att kanotisterna Anna Karlsson och Sofia Paldanius paddlade in på åttonde plats i finalen på K2 500 meter i söndagsförmiddag stannar Sverige på totalt sju medaljer i Aten-OS. Sverige olympiska kommittés målsättning före spelen var att Sverige skulle ta mellan 12 och 20 medaljer.

– Jag tycker man ska vara ärlig och sett till truppens kapacitet så är ju det här en besvikelse, säger Stefan Lindeberg, ordförande i SOK.

Vilket ansvar har SOK för detta?

– Det är klart att vi har ett ansvar för det handlar ju om att vi fick ett bättre utfall i VM innan än vad vi får här i OS. En del saker har helt klart inte gett det utfall vi hade hoppats på, säger han.

Fyra guld, ett silver och två brons blev Sveriges medaljskörd i Aten. I många grenar har Sverige varit nära att nå pallen, men åtta gånger har de svenska idrottarna slutat fyra.

– Det är många som blivit fyra, som ändå har gjort jäkligt bra prestationer. Det är så många som har kapacitet att stå på pallen, men det är så tajt om utrymmet. Bredden på toppen ökar mer och mer, marginalerna blir mindre och mindre, säger Lindeberg.

Ligger efter internationellt
I Sydney-OS vann Sverige tolv medaljer. Sedan dess har SOK satsat omkring 80 miljoner kronor på de svenska sommarolympierna. Ändå lyckades Sverige sämre i år än år 2000. Efter OS ska därför SOK undersöka vad som gått snett.

– Vi vet att vi måste bli ännu bättre när det gäller kvalitén i träningen, ännu bättre på systematiken, runt uppföljningen och styrningen kring de aktivas träning. Där har vi hittills inte hunnit med i utvecklingen internationellt. Tar vi inte ett krafttag där så får vi inte ut det där lilla extra som behövs, säger Lindeberg.

Klas Wolf-Watz, Aten
klas.wolf-watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".