P G Gyllenhammar: "Slopa förmögenhetsskatten"

Villkoren för svensk storföretagsamhet är bra, men socialdemokraterna har aldrig förstått småföretagsamhetens villkor. Det sa Kinneviks nye styrelseordförande och den tidigare Volvo-chefen P G Gyllenhammar i Ekots lördagsintervju.

Han pekar på att bolagskatten i Sverige är låg och svenskarna är arbetsamma och beredda att ställa upp.

– Om jag jämför hur svenskar uppträder i arbetslivet i dag, så är det stora framsteg tycker jag sedan slutet av 70- och delar av 80-talet. Jag tycker villkoren för storföretagsamheten är ganska goda, säger Gyllenhammar.

”Socialdemokraterna tjafsar”
Därmed kunde vilkoren för svensk småförtetagsamhet vara bättre, anser han.

– Socialdemokraterna har aldrig riktigt intresserat sig för småföretag. Man håller på och tjafsar så mycket om förmögenhetsskatten, det är väl bara att ta bort den. Det är bara en rent ideologisk fråga, den har ingen fiskal betydelse, den inbringar nästan inga pengar.

Oppositionen måste bli mer attraktiv
P G Gyllenhammar har noterat att den borgerliga oppositionen nu försöker samla sig för att åstadkomma ett maktskifte 2006, men han tvekar inför en del av argumenten.

– Jag kan över huvud taget inte hålla med om att vi blivit en enpartistat och dessutom tycker jag att det är oppositionens ansvar att göra klart vad de vill och göra sitt eller sina alternativ mer attraktiva, säger han.

Vilka är chanserna att de klarar ett maktskifte 2006, tror du?

– Prat gör inte att de kommer någonstans, de måste visa att de har ett program som är attraktivt för människor.

Björn Elmbrant
bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".