Vattendrag återställs i gammalt skick

Våra mest värdefulla vattendrag ska restaureras och Naturvårdsverket ska nu tillsammans med Fiskeriverket och Riksantikvarieämbetet ta fram ett åtgärdsprogram.

I södra Sverige handlar det ofta om försurade vattendrag medan det i norr kan vara skador efter timmerflottningen.

Stig Westberg är lokal projektledare för att återställa miljön i Vindelälven, där tusentals ton sten ska återföras till älvfåran.

– Huvudsyftet med det här projektet är att försöka återgälda stenen till vattnet igen. Den har dragits upp från vattnet och nu går vi med grävmaskiner och lägger tillbaka den.

Vattnet ska flyta långsamt igen
Flottarna byggde förr stora stenkistor, eller långa stenarmar, så att timret skulle kunna transporteras utan att flyta ihop eller tryckas upp på land.

Vattnet kom att flyta allt snabbare, speciellt i alla tillflöden. Lekplatser förstördes, fisken fick det svårare och vattnet blev näringsfattigare.

– Den största delen av näringstillförseln kom från lövskogen och har du då ett rensat vattendrag där vattnet går med en hiskelig hastighet då försvinner näringen bara iväg, säger Stig Westberg.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".