Universitetsutbildade invandrare läser på grundskolenivå

Över var tionde vuxenelev i grundskolan har tidigare studerat på universitet. En absolut majoritet av dessa är personer som är födda utomlands.

Adèle Annab, analytiker på Integrationsverket, tycker att detta innebär ett stort resursslöseri.

– Det är rent slöseri med kompetens. Här finns folk som har studerat på universitet i 4 till 5 år och ofta också har yrkeserfarenhet från sina hemländer och från Sverige, säger hon.

Integrationsverket har under fem år följt hela den årskull som 1997 skrevs in på grundläggande vuxenutbildning, studier på högst högstadienivå.

Var fjärde universitetsutbildad
I årskullen ingår 27 000 elever, runt hälften av dem är utlandsfödda. Nära var fjärde utlandsfödd, 23 procent, har en universitetsutbildning i ryggen.

Adèle Annab menar att detta kan vara rimligt i vissa fall, till exempel om någon under en termin läser svenska för invandrare.

Uppföljande studie
En del utlandsfödda dröjer dock kvar upp till elva terminer i grundskolestudierna, vilket är lika vanligt bland dem som har läst på universitet som bland dem med kortare utbildning bakom sig.

Integrationsverket ska nu göra en uppföljande studie för att ta reda på exakt vad dessa utlandsfödda har för universitetsutbildning och vilka grundskolestudier de egentligen ägnar sig åt.

Bristande kunskaper hos myndigheterna
Många av dessa elever har nog hamnat fel, säger Adèle Annab, som menar att Sverige helt enkelt inte klarar av att förvalta utländska universitetsutbildningar.

– Vi har i många år försökt informera om att det i Sverige finns ett system för utvärdering av utländska examina, Högskoleverket. Det verkar som att det är bristande kunskaper hos den myndighet som tar emot nyanlända flyktingar och invandrare, säger hon.

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".