Kinas Wei Luo efter sin seger mot Greklands Elisavet Mystakidou i kvinnornas 67-kilosklass i taekwondo under OS i Aten.

Förberedelserna inför OS 2008 har börjat

I dag avslutas de olympiska spelen i Aten. Om fyra år är det Pekings tur att arrangera OS.

Gao Dianmin, sportchef på den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua, säger att Peking inte kommer att vara lika sena som Aten med förberdelserna. I Kina är man av tradition tidigt ute, huvudarenan började byggas redan i slutet av förra året, säger han.

Han säger också de flesta evenemang att i Peking kommer att vara utsålda, till skillnad från Aten.

Stor medaljskörd
OS i Aten har blivit en stor succé för Kina, landet ligger tvåa i medaljligan efter USA. Satsningen inför 2008 är redan igång berättar Gao Dianmin. Han tror att det kan bli ännu fler kinesiska medaljer i Peking.

Vill punktera fördomar
I går kväll vann Kina ytterligare ett guld, damlaget i volleyboll slog Ryssland med 3-2 i set. En av supportrarna på plats var Cao Wei. Hon säger att OS om fyra år blir ett utmärkt tillfälle för Kina att krossa en del fördomar om landet. Det är inte bra för landet att fok tror att Kina är som för 20-30 år sedan, säger hon.

En av Pekings principer för spelen 2008 är öppenhet. Cao Wei vill dock inte spekulera i om OS 2008 kommer föra med sig några politiska förändringar i Kina. Olympiska spelen handlar inte om politik utan om vänskap, säger hon.

Klas Wolf-Watz
klas.wolf-watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista