Israel lämnar ett sargat Gaza

Israel har åter öppnat genomfartsvägen i Gaza efter att ha stängt av hela området i tre zoner för att förhindra vapensmuggling av militanta palestinska grupper. Under sommaren har Israel flera gånger invaderat områden i Gaza, efter att palestinska grupper skjutit raketer in i södra Israel.

Särskilt drabbat är byn Beit hanoun i norra Gaza.

– Det går inte att beskriva hur det känns att se ett hus där 45 personer bor plötsligt rivas av bulldozrar, utan förvarning, utan anledning, framför ögonen på en, säger Khalil Ezamin.

Beit Hanoun, bara några kilmoter från Israel, invaderades av israeliska armén i början av juli efter att palestinsk raketbeskjutning dödat två israeler inne i Israel.

Våldet ökar
När armén drog sig ur efter en månad lämnade den stora sår av rivna hus, olivlundar och fabriker bakom sig. Många familjer bor i tält där deras hus en gång stod. De får ingen kompensation från Israel och sällan har de fått någon förklaring heller. Många här menar att det handlar om kollektiva bestraffningar mot den palestinska befolkningen.

Efter att Israels premiärminister Ariel Sharon beslöt att landet ska dra sig ur Gaza nästa år har våldet ökat. Många palestinska militanta grupper vill kunna säga att just deras aktioner påskyndat Israels tillbakadragande. Israel, som inte vill verka svagt, svarar med att slå hårt mot varje form av motstånd.

”Palestinska aktioner nödvändiga”
En av de väpnade palestinska grupperna heter De nationella motståndsbrigaderna och är knutet till DFLP, demokratiska fronten för Palestinas befrielse. De inriktar sig främst på aktioner mot israeliska soldater och bosättare. Ledaren för den norra avdelningen kallar sig Abu Nidal.

Jag frågar honom om det inte så att väpnade palestinska aktionerna snarare fördröjer Israels tillbakadragande. Det är det motsatta, hävdar han.

– Det är bara våra operationer, vårt motstånd som fått Israel att vilja lämna Gaza. Den palestinska myndigheten har ägnat tio år av förhandlingar med Israel, men tyvärr så förstår Israel bara maktspråk. Inget kan få dem att ändra sin inställning till en palestinsk stat, utom vårt väpnade motstånd, säger han.

Richard Myrenberg, Gaza
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".