Greenspan tror på vändning

Den amerikanska centralbankschefen Alan Greenspan tror att USAs ekonomi är nära en vändpunkt, men den blir inte så kraftig som aktiemarknaden tror - det sa Greenspan inför representanthusets finanskommitté idag.
Som vanligt satt kongresspolitikerna och andra med öronen på helspänn när den inflytelserike Greenspan gav sina synpunkter på hur det står till i den amerikanska ekonomin. Centralbankschefen var försiktigt optimistisk och talade om en vändpunkt i lågkonjunkturen. Men Greenspan varnade samtidigt för att det fortfarande finns flera osäkerhetsfaktorer som kan dämpa återhämtningstakten - bland annat hur företagen tänker börja nyinvestera. Återhämtningen kommer troligen heller inte bli så kraftig som många på aktiemarkanden räknat med, enligt Greenspan, som upprepade sin tveksamhet till att det behövs något stimulanspaket för att sätta fart på ekonomin - hårt ansatt av en av politikerna som ifrågasatte hans relativt ljusa bild av utvecklingen - så medgav Greenspan att till exempel den höga arbetslösheten i vissa regioner är ett problem. Men han höll fast vid sin bild att ekonomin i grunden är sund. Analytiker tolkade hans uttalanden idag som att det inte blir några ränteförändringar den närmaste tiden. Greenspan kommenterade också Enronkollapsen, som han inte bedömde vara ett stort hot mot ekonomin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista