Säkerhetsparkering för långtradare invigd

Antalet stölder och rån mot lastbilar i Sverige ökar och enligt åkerinäringen blir problemen allt större. Därför öppnar nu landets första säkerhetsparkering för övernattande långtradare på en rastplats vid E4:an i Ödeshög.

– Du kör fram till grinden med din lastbil, sticker in kortet i kortläsaren, slår in din kod och då öppnas grinden, säger mackföreståndaren Pelle Pettersson.

Tre lager med taggtråd kröner det höga stängslet, det krävs kort och kod för att komma in och ut, stora strålkastare är uppsatta på parkeringen, som även är tv-övervakad. Förra sommaren hade man i Ödeshög i snitt en stöld varje natt från de långtradare som stod uppställda. Pelle Petterson hoppas att säkerhetsparkeringen ska öka tryggheten.

– Hade de som har fått inbrott i sina bilar stått här inne hade det varit ett annat läge, säger han.

Vad vinner ni som bensinbolag på det här?

– Ja, vi vinner ju kunder som vill komma in och tanka hos oss.

Det är en konkurrensfördel?

– Ja, det är fördelar både för oss och för kunderna.

Bland chaufförena är det också många som efterlyst åtgärder. Thomas Tönnvik har stannat till vid Ödehög med sin långtradare.

– Det verkar vettigt med tanke på alla rån som har varit. Jag har haft inbrott i trailern en gång, men det märkte jag inte förrän jag gick upp, säger han.

Den första av flera
För åkerinäringen har stölderna och överfallen blivit ett växande problem, även om det är svårt att få fram exakta siffror och Göran Forssén, vd för Sveriges Åkeriföretag som drivit på frågan om säkrare parkeringsplatser, tror att anläggningen i Ödeshög bara är den första i raden.

– Nere på kontinenten har man länge hört talas om sådana här överfall, dessvärre blir det allt vanligare även här hemma. Vi ser det som ett bekymmer och framför allt är det säkra uppställningsplatser för lastbilar vi efterfrågar. Vi har hört med oljebolagen och nu har den första invigts, säger han.

Tror du det kommer fler?

– Ja, det tror jag. Det behövs och det är en bra sak affärsmässigt från oljebolagens sida om de kan hjälpa till, det drar ju ännu fler kunder till bensinstationerna.

Daniel Rundqvist, SR Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".