Ombud ska ge bättre skydd åt avlyssnade

Den första oktober får polisen ökade möjligheter att telefonavlyssna och kameraövervaka personer som är misstänkta för brott. Samtidigt inrättas det särskilda ombud för att kontrollera att övervakningen sker på ett lagenligt sätt.

– När det gäller rättsligt beslutsfattande om så här integritetsinskränkande åtgärder är det viktigt att även rättssäkerhetssidan är företrädd, säger advokat Percy Bratt, ett av de offentliga ombuden.

Percy Bratt är en av ett 70-tal advokater och före detta domare som utsetts av regeringen att vara offentliga ombud i samband med hemlig telefonavlyssning.

Vill undvika tidigare misstag
Den stora utredningen om polisens övervakning och registrering av misstänkta kommunister under 60-, 70- och 80-talen visade att det stundtals rådde rena vilda västern när domstolarna fattade beslut om avlyssning. För att motverka sådana tendenser införs ombuden.

Ombuden får tillgång till alla uppgifter i ett ärende och ska vara en sorts rättssäkerhetens vakthundar och se till att det finns stöd i lagen för det som domstolarna tillåter. Om något verkar underligt kan ombuden överklaga till högre instans.

Ombuden har tystnadsplikt och ska inte vara personliga ombud för just de individer som avlyssnas. De får inte berätta något, inte heller om det senare visar sig att polisen inte kan styrka något brott.

Fler brott får avlyssnas
Samtidigt får polisens utökade möjligheter till att använda sig av telefonavlyssning.

Antalet brott där det tillåts ökar, och det blir också möjligt att avlyssna telefoner som en misstänkt person kan tänkas ringa till, och inte som tidigare bara den misstänktes egen telefon.

I samband med tidigare förslag, där införandet av ombud kopplades till ännu större möjligheter för polisen att avlyssna, var både Percy Bratt och advokatsamfundet kritiska till idéerna.

I den nuvarande utformningen välkomnas de av ombuden.

– När det här är på plats så är det bättre att det finns ett sådant här tvåpartssystem än om det inte skulle ha funnits, säger Percy Bratt.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".