Hägglund beredd att skjuta på jobbskatteavdrag

2:06 min

Det ekonomiska läget är så oklart att det är osäkert om regeringen kommer att kunna infria sitt löfte om ett femte jobbskatteavdrag till årsskiftet. Det säger nu även Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

– Vi ska vara beredda att skjuta på allting som gör att Sverige inte står starkt i en svår ekonomisk situation. Varje önskemål måste prövas ordentligt och det gäller även ett nytt jobbskatteavdrag.

– Vi ska genomföra så mycket som möjligt ur valmanifestet men ingenting görs som äventyrar svensk ekonomisk styrka, säger Hägglund.

Nu instämmer Göran Hägglund i det som två av hans partiledarkollegor redan sagt.

Tidigare har både Folkpartiledaren Jan Björklund och Centerpartiets Maud Olofsson sagt att den ekonomiska krisen kan fördröja regeringens vallöften - och göra att det femte jobbskatteavdraget som regeringen har lovat att genomföra vid årsskiftet kanske skjuts upp.

I september presenteras regeringens höstbudget och Göran Hägglund tycker att det är svårt att säga om ett nytt jobbskatteavdrag kommer att finnas med eller inte.

– Det är klart att om vi går mot djupgående och långvariga ekonomiska problem så minskar sannolikheten, men det kan också vara så att det blåser över hyggligt snabbt och då kan det vara möjligt att genomföra jobbskatteavdraget, säger han.

Snart väntar budgetförhandlingar - och Kristdemokraterna har sina prioriteringar klara, säger Göran Hägglund som vill se sänkt skatt för pensionärer, höjda bostadsbidrag för barnfamiljer och förändringar i sjukförsäkringen.

– Det finns flera saker där, bland annat ersättningen för de nollklassade och att få det att fungera bättre i kommunikationen mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Det här är väldigt viktigt för en fungerande och trygg sjukförsäkring, säger Hägglund.

Tove Svenonius

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista