Elbolagen höjer sina fasta avgifter

Elbranschen i Sverige har länge lovat att det ska bli lättare att jämföra elpriserna mellan de olika elleverantörerna. Men vid sidan av elpriset måste kunderna nu alltmer också räkna in bolagens fasta avgifter. En av de stora elleverantörerna, Fortum, fördubblar nästan den fasta årsavgiften för många kunder.

Göran Fermbäck, produktutvecklingsansvarig vid Fortum, tycker inte att det försvårar kundernas möjlighet att jämföra elkostnaderna.

– Enkelheten i att jämföra priser förändras inte med den här nya prissättningen, säger han.

Har ni informerat kunderna om den här nya höjningen?

– Nja, det är ingen höjning utan man skulle kunna kalla det en omläggning av prisstrukturen.

Avgifter får allt större betydelse
Det kallas alltså omläggning av prisstrukturen. Vad det handlar om är att olika avgifter, vid sidan av själva elpriset, betyder alltmer för vad elräkningen slutar på.

Förutom elpriset på olika bindningstid tar bolagen betalt för elcertificat och olika administrativa kostnader och avgifterna varierar stort mellan bolagen. Telge Energi, till exempel, tar ut 195 kronor för en villakund i fast årsavgift.

Fortum har delat in sina kunder i två grupper och för de kunder som förbrukar mer än 8 000 kilowattimmar om året ökar nu den fasta avgiften från 300 kronor om året till 500.

Fortums motivering är att samma kunder får ett något lägre kilowattpris som kompensation.

”Ingen uppmuntran till elsparande”
Bo Hesselgren, chef för Konsumenternas elbyrå, anser att en större fast årsavgift knappast uppmuntrar elkunderna att sänka sin elkonsumtion samtidigt som det gör det svårare att jämföra priserna mellan bolagen.

– Om större delar består av andra tillkommande avgifter, till exempel årsavgifter eller faktureringsavgifter, blir det svårare för kunderna att jämföra mellan leverantörerna, säger Bo Hesselgren.

Förhoppningsvis blir det lättare att jämföra priserna mellan de olika elbolagen i höst när det kommer en ny utvidgad prisinformationslag. Konsumentverket vill då att elbolagen i sin marknadsföring anger jämförpriser där alla avgifter är inräknade.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".