Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Freivalds ställer Sudans regering mot väggen

Publicerat måndag 30 augusti 2004 kl 06.56
Freivalds kan tänka sig sanktioner mot Sudan.

På måndagen reser utrikesminister Laila Freivalds till Sudan för att tala om tänkbara sanktioner mot landets regering på grund av situationen i Darfur.

FN:s tidsfrist för Sudan löper ut på måndagen, men än finns inga tecken på att regeringen skulle ha skapat trygghet för flyktingarna eller stoppat den arabiska janjawid-milisens mördande i Darfur.

Mördandet har minskat i Darfur-provinsen, men det beror inte på att den beridna Janjawid-milisen har hörsammat FN, utan på att det knappt finns några byar kvar att anfalla.

Inget för flyktingar att återvända till
50 000 civila är redan mördade och 2 miljoner människor är på flykt. Trots Sudan-regeringens löften om att flyktingarna tryggt kan återvända hem, så finns det ingenting att återvända till.

Det är försent för sådd, husen är jämnade med marken och de dyrbara brunnarna är fyllda med lik.

Utrikesminister Laila Freivalds som nu är på besök i Sydafrika, blir den första minister att komma till Sudan efter att FN:s tidsfrist löper ut vid midnatt, natten till tisdag. Hon är angelägen att veta Sudan-regeringens intentioner.

– Det är att få en klar bild av vad den sudanska regeringen har gjort och få en känsla för hur allvarligt de tar på de krav som säkerhetsrådet har ställt på dem, säger hon.

– Det viktiga är att ta reda på är om det finns en vilja att uppfylla de kraven, eller om man inte kommer uppfylla dem. Det är viktigt för det fortsätta agerande, säger Laila Frevalds.

Kan du tänka dig att hota, till exempel med sanktioner?

– Ja, naturligtvis. Det är väldigt viktigt att den sudanska regeringen har klart för sig att trycket från det internationella samfundet är mycket hårt. Vi kommer inte att acceptera något annat än att Sudans regering gör det som vi förväntar oss, säger utrikesminister Laila Freivalds

Afrikanska Unionen vill ingripa
I överläggningarna med Sydafrikas utrikesminister betonades AU:s, Afrikanska unionens, vilja att gripa in i Darfur, med politisk press och med väpnade styrkor.

Men hittills har Sudan gått med på 300 soldater från Rwanda, som skall skydda observatörer, inga andra främmande styrkor. Om AU skall kunna fullfölja sin vilja, så behövs pengar och utrustning, som bara EU och USA kan tillhandahålla.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlbäck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".