Det var från Bromma flygplats som avvisningen skedde. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Avvisad och torterad egyptier frisläppt

1:36 min

Efter tio år i fängelse har Ahmed Agiza, en av de två egyptier som avvisades till Egypten under mycket uppmärksammade former 2001 släppts fri, skriver Dagens Nyheter.

Ahmed Agizas och hans familjs tidigare juridiska ombud Anders Järliden säger att beskedet har tagits emot med försiktig glädje.

– De är naturligtvis väldigt, väldigt glada för det första - och ser ljust på framtiden. Men lite försiktigt glada, kanske jag måste tillägga. Det är ju inte riktigt som att bli frisläppt från ett fängelse i Sverige. Turbulensen fortsätter ju där i landet, så man får kanske inte ta ut glädjen för mycket, säger Anders Järliden.

Tillsammans med egyptiern Mohammed Alzery fördes Ahmed Agiza under brutala former ut ur Sverige av USA:s underrättelsetjänst CIA, via Bromma flygplats, där maskerade agenter klippte sönder Agizas och Alzerys kläder och satte på dem huvor.

Väl i Egypten förhördes de med hjälp av tortyr. Beslutet att tillmötesgå USA fattades av den socialdemokratiska regeringen och Internationella organisationer och FN-organ kritiserade agerandet.

I oktober 2003 släpptes Mohammed Alzery ur fängelset utan att ha blivit åtalad. 

FN:s tortyrkommitté konstaterade 2005 att avvisningen av Alzery och Agiza stred mot FN:s konvention mot tortyr och tre år senare betalade svenska staten ett skadestånd på tre miljoner kronor var till männen.

I början av förra veckan släpptes också Ahmed Agiza från fängelset i Kairo, enligt Dagens Nyheter.

Både Agiza och Alzery har sökt uppehållstillstånd i Sverige, men fått avslag.

Nu kommer Agiza och hans familj att göra nya försök att återförenas i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista