I Norge diskuteras frågan om arbetstid flitigt

Frågan om hur många timmar vi ska jobbar är aktuell i många länder. I vårt grannland Norge höjs rösten i näringslivet för att norrmännen ska ha längre arbetsdagar. Debatten har blossat upp under sensommaren.

En norsk arbetsvecka är på 37,5 timmar, kortare än den svenska. Bland OECD-länderna är Norge bland de länder som har kortast arbetstid per sysselsatt. Norrmännen arbetar också betydligt mindre övertid än till exempel i Sverige.

Från norskt näringslivshåll höjs nu rösten för att norrmännen ska jobba mer, men för samma lön. Den avgående ordföranden i Näringslivets Huvudorganisation kommer med uttalandet. Han tror att längre arbetsdagar kommer att tvingas fram.

I konkurrensutsatta näringar, där valet stå mellan att flagga ut eller att lägga ned företag, så kan det vara lösningen med längre arbetstid eller lönesänkningar, menar Näringslivets Huvudorganisation och pekar på de förändringar som gjorts i flygbolaget SAS bland annat.

De norska fackförbunden reagarer starkt på utspelet från näringslivet. Fackordförandena, liksom flera arbetslivsforskare, menar att OECD-statistiken är missvisande när det gäller den norska arbetstiden. Sysselsättningen är bland den högsta i världen i Norge och det beror på att det är många deltidsarbetande som gör att arbetstiden ser kort ut i genomsnitt per sysselsatt. Facken anser dock att det är ett problem att många deltidsarbetande inte får arbeta så mycket som de vill.

Dessutom ligger Norge i världstoppen när det gäller andelen äldre på arbetsmarknaden med en pensionsålder på 67 år.

Arbetsministern i den borgerliga regeringen säger blankt nej till längre arbetstid i Norge. Det är viktigare att få fler i arbete än att de som jobbar ska arbeta ännu mer, anser ministern.

Beatrice Janzon, Oslo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".